Je voetafdruk

4 juli t/m 29 augustus 2020
Forteiland Pampus

Het Klimaatmuseum gaat voor Pampus

‘Het Klimaatmuseum gaat voor Pampus’ is een samenwerkingsproject van Het Klimaatmuseum en Forteiland Pampus. In de zomer van 2020 worden drie beeldend kunstenaars uitgenodigd om nieuw werk over klimaat te maken en tonen. Daarbij laten zij zich inspireren door het eiland en het publiek.

In juli zijn de kunstenaars veel op het eiland aanwezig om hun werk te creëren. In augustus zijn de werken nog te bewonderen als expositie. Zowel tijdens de creatiefase als de expositiefase wordt een publieksprogramma georganiseerd, met onder andere sleepovers, meet-ups en workshops met de kunstenaars.

Corona

Het project is nog onder voorbehoud van financiering en de situatie in verband met corona. Vooralsnog mogen musea vanaf 1 juni onder voorwaarden open. Dat is mooi nieuws. We bereiden ons dus voor op de anderhalve meter-samenleving en werken een protocol.

Mocht het nodig zijn, kan het project een maand vooruit worden geschoven. Mocht ook dat niet lukken, verplaatsen we het naar de zomer van 2021. Het Klimaatmuseum en Forteiland Pampus doen er alles aan om het project door te laten gaan.

Als het project definitief doorgaat, geven we meer informatie over het project, het programma en de kunstenaars.

Geselecteerde kunstenaars

Kent Chan
'A Tropics Expanded' wordt een video-installatie over een toekomstig tropisch (dystopisch) Europa, gemaakt en gefilmd op Pampus
India Rose Klap
Samen met de bezoekers van Pampus maak ik een 'utopisch handboek' ter bevordering van de relatie tussen ons voedsel en het klimaat
Anne Fehres & Luke Conroy
'Talk To Me' wordt een geluidsinstallatie die ons op absurde wijze in dialoog brengt met de natuurlijke objecten op Pampus

Open call

De kunstenaars zijn geselecteerd middels een open call. Van 9 april tot en met 29 april 2020 konden professioneel beeldend kunstenaars zich aanmelden. Gevraagd werd om een pitch in te dienen. In totaal hebben 42 kunstenaars dat gedaan. Geweldig!

De opdracht

Maak nieuw werk over klimaat. En laat je daarbij inspireren door het eiland en het publiek.

Jury

De jury bestond uit: Amanda Pinatih (curator), Emma van der Leest (biodesigner), Merlijn Twaalfhoven (oprichter The Turn Club), Yvonne Dubbers (curator), Miguel Heilbron (ontwikkelaar Fawaka WereldBurgerschap), Laura van Rutten (oprichter Het Klimaatmuseum) en Tom van Nouhuys (directeur Forteiland Pampus).

Selectiecriteria

Op 30 april 2020 kwam de jury virtueel bijeen. De top drie is unaniem gekozen. Bij de beoordeling golden deze selectiecriteria:

• Zeggingskracht
  • Vakmanschap
  • Originaliteit

We hebben bij de samenstelling van de groep ook gelet op diversiteit, in alle opzichten, waaronder ervaring, gender, culturele achtergrond, en de kunstdiscipline waarin wordt gewerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief! Dan ben je als eerste op de hoogte van de ontwikkelingen en activiteiten van Het Klimaatmuseum.