Je voetafdruk

15 oktober t/m 2 november 2019
Utrecht Centraal Station

Allereerste tentoonstelling

Van 15 oktober tot en met 2 november 2019 organiseerde Het Klimaatmuseum de allereerste tentoonstelling. Een pop-up midden op Utrecht Centraal Station. Allerlei kunstenaars, ontwerpers en performers deden mee. En we organiseerden ook een leuk en interessant programma met performances en meet-ups.

Samen met in totaal ruim 7.500 bezoekers hebben we een hoopvol antwoord gegeven op de klimaatcrisis. Een antwoord boordevol creativiteit en verbeeldingskracht. Dat is belangrijk. Want pas als we ons een duurzame wereld kunnen verbeelden, kunnen we die duurzame wereld ook creëren.

De pop-up is nu afgelopen, maar voor Het Klimaatmuseum is dit pas het begin…

15 oktober tot en met 2 november 2019, dagelijks van 8:00 – 20:00 uur

Utrecht Centraal Station (stationshal), ter hoogte van perron 19 – 20

Toegang
Helemaal gratis!

Bekijk ook de digitale catalogus.

Line-up

Performances

• Laura van Rutten (concept)
  • Ingrid Govers (tentoonstellingsontwerp)
  • Multitude (grafisch ontwerp)
  • Studio Met Met (productie en ondersteuning tentoonstellingsontwerp)
  • TAAK (curatoren Yvonne Dubbers en Nils van Beek)

Meet-ups

Tijdens de pop-up organiseerden we een aantal meet-ups met de kunstenaars.

Workshop met biodesigner Emma van der Leest
Woensdag 30 oktober, 20:00 – 21:30 uur
Emma van der Leest doet uniek onderzoek naar nieuwe duurzame materialen. In deze workshop liet ze bezoekers zelf ervaren hoe het is om te experimenteren met micro-organismen zoals schimmels, bacteriën en algen.

Seminar met muziektheatercollectief Sun City
Donderdag 31 oktober, 20:00 – 21:30 uur
Met Sun City loop je door de stad van de toekomst. Een stad zonder fossiele brandstoffen. Hoe klinkt ze? Hoe ziet ze eruit? Door middel van geluiden en stiltes stimuleerde Sun City onze verbeelding en gingen we in gesprek.

Meet-up met Next Nature Network, Milieudefensie en Stadsboerderij Hartstocht
Vrijdag 1 november, 16:30 – 18:00 uur
Wat eten we in een duurzame wereld? En wat is de toekomst van onze vleesconsumptie? Daarover gingen we in gesprek met een maker, denker en doener. En samen gingen we op zoek naar oplossingen.

Locatie:
Midden op Utrecht Centraal Station. Dat is super uniek!

Toegang:
Regulier: € 5
CJP: € 2,50
(Gratis: als je even krap bij kas zat)

Bedankt!

De pop-up werd mede mogelijk gemaakt door:

Fondsen
VSBfonds, K.F. Hein Fonds, Dr. Hendrik Muller’s Vaderlandsch Fonds, Elise Mathilde Fonds, Milieudefensie Groepenfonds, Bank Giro Loterij Fonds, Mondriaan Fonds

Crowdfunders (selectie)
Armin Soumillion, Ivanna van den Broek, Mélisande van Engelenburg, Wim Bovenlander, Loes Aaldering, Sylvia Klop, Paulien Gankema, Saskia Gras, Cees Post & Ineke Mulder, Job van den Assem, Peter Waltman, Jan Sander, Cees Alders, Denise de Boer

Suppoosten (vrijwilligers)
Thijs Geurts, Antoinette Voogd, Irma Woud, Vicky Kerkhoffs, Daan Vlotman, Sling Lee, Lisa Whittle, Jeanne van Rutten, Nelly van der Draaij, Claudia Cuypers, Anne van Mierlo, Mélisande van Engelenburg

Dank
Patricia Temme (Nederlandse Spoorwegen), Ama van Dantzig (Dr. Monk), Tim den Hartog (Stadsboerderij Hartstocht), Bram van Liere (Milieudefensie), Mathilde Nakken, Michelle van Oenen (video’s), Susan van Ewijk (foto’s), Arjen Slot, Saskia Gaster, Martijn Wolfs (website), Victor van den Belt (redactie)

Speciale dank
Rixt Wieringa, Anne Knol, Annemarie den Dekker, Thiëmo Heilbron, Denise de Boer, Nick Topp, Hilde Brontsema, Lisa Whittle, Esther Martens, Sylvia Klop, Nelly van der Draaij, Cees van Rutten

De pop-up werd mede mogelijk gemaakt door:

Dit waren de vrijwillige suppoosten (a.k.a. de helden!)

Vicky Kerkhoffs
Daan Vlotman
Thijs Geurts
Irma Woud
Sling Lee
Antoinette Voogd

Antwoorden van de dag

Tijdens de pop-up hebben 485 bezoekers kaarten ingevuld met hun antwoord. Te gek! Iedere dag kozen we een ‘Antwoord van de dag’. Bekijk ze hieronder:

Locatie

De pop-up was te vinden midden in de stationshal van Utrecht Centraal Station, ter hoogte van perron 19 – 20. Vanaf buiten Utrecht was deze locatie natuurlijk het best te bereiken met de trein. Wel zo makkelijk en duurzaam!

Vraag en antwoord

Meld je aan voor de nieuwsbrief! Dan ben je als eerste op de hoogte van de ontwikkelingen en activiteiten van Het Klimaatmuseum.