Je voetafdruk

Maker

Kent Chan

Titel

A Tropics Expanded

Jaar

2020

Plaats

Forteiland Pampus

A Tropics Expanded

A Tropics Expanded is een film over een toekomstig tropisch Europa. In de film is Forteiland Pampus een van de laatste stukjes land. De rest van Europa is overstroomd door de zeespiegelstijging. Drie personages vertellen over hun leven op het water en hoe het voelt om af en toe voet aan wal te zetten.

A Tropics Expanded werd speciaal gemaakt voor ons project Het Klimaatmuseum gaat voor Pampus.

Kent Chan

Kent Chan (1984, Singapore) woont en werkt in Maastricht. Hij is beeldend kunstenaar, curator en filmmaker. Kent heeft gestudeerd aan LASALLE College of the Arts in Singapore, en een master gevolgd aan het Sandberg Institute in Amsterdam. Hij heeft onder andere geëxposeerd in de Jan van Eyck Academie, in het Bonnefantenmuseum en op verschillende locaties in Azië.

Hoe ziet een tropisch Europa eruit?

De aarde warmt op. Ook hier in Europa. Eeuwige zomers, onder water gelopen steden, torenhoge dijken, woestijnen, Amersfoort aan zee… Hoe ziet een tropisch Europa eruit? Doe online mee en geef antwoord op deze vraag.

Een door het klimaat veranderde toekomst lijkt ver weg en moeilijk voor te stellen, gebaseerd op de overtuiging dat er nog tijd is om verandering ongedaan te maken.

Kent Chan, beeldend kunstenaar, curator, filmmaker

Maakproces

18 juli

Vandaag ga ik van start met de creatie van mijn werk. Bekijk mijn interview:

 

23 juli

In de film zullen 3 liedjes voorkomen.  Ik heb ze zelf geschreven. Dit is het begin van de lyrics van de song ‘Warning’:

Those days you said to me
by that edgeless, azure sea
“Our problem wasn’t spew’n carbon
it’s that we’re so stubborn”

 

26 juli

Ik ben druk bezig met de opnames voor mijn film. En vandaag deden de deelnemers van de workshop mee! Ze zongen twee liedjes die ik speciaal voor de film heb geschreven.

 

1 augustus

Hoe ziet een tropisch Europa eruit? Bezoekers helpen me met mijn film ‘A Tropics Expanded’ door antwoord te geven op deze vraag. Dit is een selectie van de vele antwoorden die al zijn gegeven:

 

5 augustus

In mijn film spelen 3 personages een hoofdrol. Ze leven in een toekomstige wereld, waar Pampus een van de weinige stukken land over is. Ze vertellen over hun leven op zee en hoe het voelt om weer even op land te zijn.

Isadora:

Iris:

Togar:

 

9 augustus

Ik heb de laatste scènes voor mijn film opgenomen. Aankomende week ga ik editen en vanaf 15 augustus is de film te zien. De plot is dat Pampus een van de laatste stukjes land in Europa is. De rest is allemaal overstroomd door de stijgende zeespiegel.

 

14 augustus

In mijn film zitten ook liedjes. Ik hang de liedteksten op in de ruimte, zodat de bezoekers ze op hun gemak kunnen lezen.

 

15 augustus

Mijn film is nu helemaal af. In de film spelen drie personages een rol: Isadora, Togar en Iris. Ze vertellen over hoe het is om te leven in een wereld dat vooral bestaat uit water. Hoe voelt het om je voeten op land (Pampus) te zetten? En welke verhalen vertellen mensen over vroeger, toen ze nog op land woonden?

Personages:

 

21 september

Nu de tentoonstelling op Pampus is afgelopen, dien ik de film in bij een aantal festivals. Hopelijk wordt de film uitgekozen! Wordt vervolgd…

Meld je aan voor de nieuwsbrief! Dan ben je als eerste op de hoogte van de ontwikkelingen en activiteiten van Het Klimaatmuseum.