Je voetafdruk

Maker

Anne Fehres & Luke Conroy

Titel

Talk To Me

Jaar

2020

Plaats

Forteiland Pampus

Talk To Me

Talk To Me is een geluidsinstallatie die de natuur op Pampus een stem geeft. De absurde gesprekken met Dario (een grasspriet op Forteiland Pampus), Vicky (een vlierbes boom) en Maria (basaltsteen) laten ons nadenken over een andere, duurzamere wereld.

Dit werk is speciaal gemaakt voor ons project Het Klimaatmuseum gaat voor Pampus.

Luister

Nederlands:

English:

Anne Fehres & Luke Conroy

Anne Fehres (1988) en Luke Conroy (1990) wonen en werken in Den Haag. Het kunstenaarsduo maakt installaties en audiovisueel werk. Anne heeft beeldende kunsten gestudeerd aan de kunstacademie in Gent (KASK) en Luke aan de University of Tasmania. Ze hebben ruime ervaring met exposities en residenties, zowel in Nederland als internationaal. Dit is de website van Anne Fehres en dit is de website van Luke Conroy.

Wat zegt de natuur?

Dieren en planten raken steeds vaker in de problemen. Dat komt door klimaatopwarming en omdat ze niet genoeg worden beschermd. Wat vindt de natuur hier zelf eigenlijk van? Doe mee met de kunstenaar en geef een creatief antwoord op deze vraag.

Wij hopen met onze creativiteit en verbeeldingskracht een betekenisvolle betrokkenheid, verbondenheid en waardering met en voor de aarde te stimuleren.

Anne Fehres & Luke Conroy, beeldend kunstenaars

Updates van Anne & Luke

Hieronder kun je ons werkproces stap voor stap volgen.

18 juli

Vandaag gaan we van start met de creatie van ons werk. Bekijk ons interview:

 

20 juli

We hebben de drie natuurlijke objecten gekozen en de route uitgestippeld.

 

25 juli
Wat zegt de natuur op Pampus? Bezoekers helpen ons door antwoord te geven op deze vraag. Dit is een selectie van de antwoorden die al zijn gegeven. Heel leuk. Doe jij ook mee?

 

30 juli

We zijn druk bezig met de opnames voor onze geluidsinstallatie. We zijn bijvoorbeeld in gesprek gegaan met Vicky, een boom op Pampus. Ze heeft hele interessante dingen te vertellen en een heel eigen karakter!

 

2 augustus

Vandaag gaven we een workshop. Deelnemers hielpen ons met ons kunstwerk ‘Talk To Me’. Ze gingen in gesprek met het gras op Pampus. Elke grasspriet is uniek en heeft een eigen mening over klimaatverandering.

 

 

7 augustus

De scripts zijn af en opgenomen! Nu zijn we druk aan het editen. We kunnen niet wachten om iedereen voor te stellen aan Maria, Vicky en Dario.

 

14 augustus

Maria, Vicky en Dario krijgen alledrie een eigen QR-code,  zodat bezoekers de gesprekken en geluiden zelf op hun telefoon kunnen beluisteren. Dat is helemaal coronaproof!

 

15 augustus

Ons kunstwerk Talk To Me is nu helemaal af. De drie gesprekken met de drie natuurlijke objecten op Pampus zijn vanaf nu te beluisteren. We hopen dat je na het luisteren anders naar de natuur kijkt en er ook anders mee omgaat.

De gekozen natuurlijke objecten (Dario, Vicky en Maria) hebben alledrie een heel eigen karakter en hebben ook een heel eigen visie op de klimaatcrisis.

Dario (grasspriet) is enthousiast en echt een sociaal wezen. Dat is maar goed ook, want hij is meestal met heel veel soortgenoten om zich heen. Ook mensen vind hij gezellig. Dus ga vooral lekker op hem zitten! Technologie zou het contact met de natuur zeker niet kunnen vervangen denkt hij.

Vicky (vlierbes boom) maakt zich zorgen. Het is sowieso zwaar om een boom te zijn tegenwoordig. Met ontbossing, verstedelijking en het stijgende water. Best angstaanjagend. Ze voelt zich ook ondergewaardeerd. “Kijk, ik ben hier om zuurstof te produceren zodat jij kunt ademen, maar daar ben ik nooit voor bedankt…toch?”

Maria (basaltsteen) is een van de oudste bewoonsters van Pampus. Door haar leeftijd kan ze de klimaatcrisis van een afstandje bekijken. En met de nodige wijsheid: “Mensen houden van magisch denken…de overtuiging dat alles vanzelf wel goed zal komen… Maar er moet ook actie worden ondernomen. Vaak moet je in de toekomst datgene vermijden wat je nu had kunnen voorkomen.”

Meld je aan voor de nieuwsbrief! Dan ben je als eerste op de hoogte van de ontwikkelingen en activiteiten van Het Klimaatmuseum.